Use Case 

Quikscan Aa en Maas

Quickscan winnaar gratis quickscan-actie


Onlangs hebben we via een winactie op Linkedin een gratis Quickscan weggegeven. Een  Quickscan van Beecot is gericht op organisaties die willen overstappen naar (gebouw)beheer op basis van BIM, maar nog niet weten wat de status van hun model is of nog niet precies weten wat er voor deze overstap nodig is.

Bij een Quickscan komt Beecot langs op locatie voor een mini-verificatie van het betreffende BIM model. Met de Beecot Fieldapp wordt het BIM model geprojecteerd over de werkelijkheid met behulp van Augmented Reality (AR). Daardoor kan eenvoudig worden getoetst of het model overeenkomt met de werkelijkheid. Het resultaat van deze verificatie is een overzicht van afwijkingen tussen model en werkelijkheid. Wanneer deze afwijkingen verwerkt zijn in het model is er sprake van een zogenaamde Digital Twin.


Henk-Jan Melis, freelance BIM manager, was de gelukkige winnaar. Henk-Jan werkt voornamelijk aan BIM projecten voor waterschappen en kwam met de suggestie om de Quickscan in te zetten voor het waterschap Aa en Maas in Noord-Brabant. Aa en Maas is bezig met de transitie in BIM en staat open voor een check van hun BIM model. Er is gekozen voor het zogenaamde slibindikgebouw op de Rioolwaterzuiveringsinstallatie RWZI in Den Bosch.

Huidige status
Op donderdag 20 juni zijn we langs geweest in Den Bosch voor de Quickscan.

De eerste indruk is dat het asset management op behoorlijk hoog niveau is bij het waterschap. Assets zijn getagd met een metalen label met een uniek assetnummer, die de link legt naar de betreffende asset in Ultimo.

Uitdagingen
Ondanks dat veel assets een tag hebben, bleken niet alle assets gelabeld. De vraag is of dit betekent dat deze assets ook in Ultimo ontbreken of dat alleen de fysieke tag ontbreekt. Door de gassen die vrijkomen bij een RWZI worden de metalen tags aangetast, waardoor de nummers op den duur onleesbaar worden.
Aanpak
Beecot heeft het betreffende model ontvangen uit Autodesk Construction Cloud. Met behulp van de Beecot Fieldapp is het model met behulp van AR ontsloten. 

Met behulp van de validatie module van Beecot zijn zowel de geometrie van het gebouw als de assets in het gebouw geverifieerd. Ruimtes en assets die gecheckt en geverifieerd zijn, krijgen deze status mee. De plattegrond wordt gekleurd aan de hand van deze status, zodat duidelijk is welk deel al geverifieerd is, en wat nog gecheckt moet worden.

Daar waar assets ontbreken of aangepast moeten worden, wordt een BCF topic (BIM Collaboration Format) aangemaakt. Hierbij worden foto's gekoppeld aan het betreffende BIM object. Het camerastandpunt wordt meegestuurd zodat de modelleur de foto in de context van het model kan bekijken. Dat scheelt tijd en voorkomt interpretatiefouten.

Data verrijking
Verder wordt het model verrijkt met meta data. Typeplaatjes worden gedigitaliseerd en omgezet naar data. Op deze manier zorg je dat je een zo volledig en consistent mogelijke asset lijst hebt.

Inzichten
De geometrie van het model van het slibindikgebouw komt goed overeen met de werkelijkheid. Ook de meeste assets zijn in het model aanwezig. Daar waar assets in het model ontbraken zijn hiervoor BCF topics aangemaakt

Veel installaties zijn echter nog niet opgeknipt in verschillende assets. Hierdoor is een pomp, sensor of klep digitaal nog niet individueel aan te klikken, terwijl deze componenten momenteel wel een eigen tag hebben.

Het model (en daarmee de assetlijst in Ultimo) kan verder verrijkt worden aan de hand van de typeplaatjes van de betreffende assets 

Door de digitalisering zijn tags voortaan overbodig. Het probleem van aangetaste en daarmee onleesbare asset codes is daarmee verholpen.

Bedankt Patrick Schrijver en Menno Kolkert voor de fantastische ervaring. Beecot BV biedt een waardevole oplossing in de waterzuiveringswereld. Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen.

Henk-Jan • freelance BIM manager

Benieuwd wat Beecot voor jou kan betekenen?


Plan een gratis DemoWil jij weten wat de status van jouw model i?


Plan een Quickscan

Beecot use cases

Quickscan waterschap Aa en Maas

winnaar winactie gratis Quickscan 

Read use case

Erasmus Medical Center

Inspecting piping mounts in infrastructure tunnel using AR

Read use case

Zuidplein Theater Rotterdam 

Model validation using AR

Read use case

Swimming pool hart van Zuid

Model validation using AR

Read use case

Onze klanten